Virágos térség: Nagykőrös, Kocsér, Nyársapát, törtel, Csemő, Jászkarajenő...
Nagykőrösi riportok
Arany János emlékek Nagykőrösön
Virágos térség

A VIRÁGOS TÉRSÉGÜNKÉRT PROJEKT
KIADVÁNYA INGYENESEN MEGRENDELHETŐ:

E-mail: info@countrytours.hu
Tel.: +36 53 / 350-790

www.countrytours.hu

 

 

A régióról

A régióról

Múzeumok, tájházak, gyűjtemények

Tárgyi és művészeti értékeink megóvását szolgálva múzeum, faluház és tájház várja a Virágos Térségünkbe látogatókat. A nagykőrösi Arany János múzeum az egykori huszárlaktanya épületében található. Tájmúzeumként jelentős néprajzi, régészeti, történeti és képzőművészeti gyűjteményekkel rendelkezik. Az állandó tárlat kiemelkedő része az Arany- kiállítás, amely a neves magyar költő, Arany János munkásságán keresztül mutatja be a mezővárosok szellemi virágkorát, a nagykőrösi ősi református iskolát. Az 1 848/49-es szabadságharcot ugyancsak gazdag tárgyi anyag reprezentálja. A tárlat a XX. század történeti eseményeivel, az alföldi kertkultúra és élelmiszeripar emlékeinek bemutatójával zárul. A múzeum további érdekessége „A fejfák a Duna- Tisza közén" című népművészeti kiállítás. A klasszicista stílusú múzeum előtt áll az Arany Jánost és tanártásait ábrázoló, hét egészalakos bronzszoborból álló emlékmű és a Bor-Kalán nemzetségfőt idéző szobor. Nagykőrösön található az a régi református gimnázium, melyben Arany János is tanított, s mellette az újabb, 1902-ben felavatott, honfoglaló Árpád fejedelem uralkodói sátrát, koronáját felidéző kupolával díszített épület is. Magyaros, szecessziós épületét érdemes felkeresni. A városban található még a Pest Megyei Iskolatörténeti Múzeum is, melyben a korabeli tanítási módszerek ismerhetők meg. Régi palatábla, palavessző, írásgyakorló füzetek, a vitrinekben tankönyvek láthatók.

Kocséron, a főutcán található parasztházban helyezték el a néprajzi gyűjteményt, míg Csemőben egy szép tanyai tájház mutatja be a népi emlékeket.
Nyársapáton érdemes meglátogatni a Szarka-kúriát, amely az 1 948-54. közötti országosan kiemelt régészeti ásatások eredményeként, a középkori Nyársapát kiemelkedően gazdag feltárt gyűjteményét őrzi. Egykori tulajdonos, Szarka Mihályra emlékére - aki 1 850-es években tanártársa volt Arany Jánosnak a Nagykőrösi Református Gimnáziumban - egy emlékszoba létrehozásával adóztak.


A betelepítések eredményeképpen több nemzetiség él a régióban. Kultúrájukat, hagyományaikat a mai napig féltve őrzik és védik. Szép példa erre Ceglédbercel, amely az egyetlen olyan hely térségünkben, ahol napjainkig látványosan őrzik a hagyományokat. Egy-két falubeli idős sváb házaspárnál még mindig találni úgynevezett „tisztaszobát". A faluházban a csodálatos falfestésű két helyiség korabeli bútorokkal és használati tárgyakkal berendezve mutatja be a svábok mindennapi életét, öltözködési szokásait. Vidékünk varázsa, hogy lakosai mindennapjaikban nagy természetességgel élnek együtt a népi hagyományokkal, szokásokkal. Nem is kell skanzenbe és múzeumokban látogatni a kíváncsi vándornak, aki szeretne megismerkedni a lakosság életével. A tanyák udvarain egy-egy gémeskút, a tejes edények szárítására használt köcsögfa hirdeti a ma is élő múltat.

Templomok, kastélyok és kúriák

Vallásos lakosságunk életében fontos szerepet játszik a hit, melyet egyszerű, de nagy művészi alkotóerőről tanúskodó templomaink is igazolnak.
Magára vonja a figyelmet a térség szimbóluma, a Nagykőrös központjában álló barokk stílusú tornyos városháza és a mellette álló faszerkezetű, réz toronysisakos református templom. Közép- Európa legjobb akusztikájú református templomának minősítették és benne Közép- Európa egyik legnagyobb pneumatikus orgonájának hangját élvezhetik az előre bejelentkező látogatók. Szintén e város büszkélkedhet a Virágos Térségünk egyetlen működő zsinagógájával. A Törteli Római Katolikus Templom a klasszicizmus szép példája. Ceglédbercelen 1801-1804. között építették a római katolikus templomot, késő- barokk stílusban. Nyársapáton modern római katolikus, míg Mikebudán és Kőröstetétlenen ökumenikus emlékhely épült. A csemői templom érdekességei a belső falon található helyi fafaragó mester által készített stációképek.

Nagykőrösön, a mezőváros egykori rangjáról tanúskodik a ma is látható tizenkilenc 150-200 éves kisnemesi kúria. Kocsér központjában áll a Dósa-féle kúria, melyben óvoda működik. Nyársapáton a Szarka-kúriában középkori helyi régészeti leletek gyűjteménye tekinthető meg. Néhány kastély is épült vidékünkön a XIX. században. Dánszentmiklóson Wekerle Sándor egykori pénzügyminiszter birtokán, gyönyörű természeti környezetben, monumentális kastélyt épített. A Wekerle-kastély, ma is látható. A középbirtokosok is építettek itt kastélyokat, így maradt fenn a tornyos Muzsik-kastély (ma óvoda), a Plósz-kastély, Ugodi-kastély, melyek magánkézben levő lakóépületek. Szintén lakóházként működik a nagykőrösi Gaál- kastély, mely a 441-es út mentén látható. Felújításra vár Nagykőrös ipari műemléke, a megye egyetlen még álló bőrszárító épülete, az úgynevezett „Tímárház". A város ódon kékfestő és cipészműhelye a Szentendrei Szabadtéri Múzeum gyűjteményét színesíti.
Nagykőrösön és falvainkban gyönyörű szecessziós stílusú épületek, lakóházak találhatók. Nagykőrös török időkre emlékeztető szűk utcácskái, a Tabán városrész, skanzen jegyeit viselik.
Református temetőjében Arany János sírversekre, művészi síremlékekre bukkanhatunk.

KÉPGALÉRIÁINK


Teljes képgaléria megtekintése »
készítette
GlobalWeb Design Studio