Virágos térség: Nagykőrös, Kocsér, Nyársapát, törtel, Csemő, Jászkarajenő...
Nagykőrösi riportok
Arany János emlékek Nagykőrösön
Virágos térség

A VIRÁGOS TÉRSÉGÜNKÉRT PROJEKT
KIADVÁNYA INGYENESEN MEGRENDELHETŐ:

E-mail: info@countrytours.hu
Tel.: +36 53 / 350-790

www.countrytours.hu

 

 

Varga Ildikó - levéltáros

Varga Ildikó - levéltáros

„Minden nap örömmel megyek dolgozni"
Beszélgetés a Levéltárért-díj idei kitüntetettjével, Varga Ildikóval

2009. augusztus 18-án Varga Ildikó a Magyar Levéltárosok Egyesületétől Levéltárért-díj kitüntetést kapott „a magyar levéltárügyben végzett több évtizedes eredményes munkájáért". Szeretettel gratulálunk a kitüntetéshez.
Ennek apropójaként elevenítsük fel, hogy is indultál a pályán. 26 évvel ezelőtt, frissen érettségizettként kerültél a Pest Megyei Levéltár Nagykőrösi Osztályára. Kevés fiatal lány álma lehet az, hogy poros iratok között töltse a nap legértékesebb nyolc óráját, Te mégis így döntöttél. Miért?

Varga Ildikó
Eredetileg tanítói, óvónői pályára készültem, de végzős gimnazistaként olyan lehetőséget kaptam, ami másfelé, és éppen a levéltári munka irányába fordította az érdeklődésemet. Gép- és gyorsírást tanultam a középiskolában, és egy alkalommal Györökné Katika néni hívta fel a figyelmünket a levéltárra, ahová éppen egy gyesen lévő kismama helyettesítésére kerestek munkatársat. A csoportból többen is érdeklődtek, de mindenki úgy jött vissza, hogy az szörnyű hely, egy rácson túl, bezárva poros iratok között kell dolgozni, és senki sem vállalta. Én nem láttam olyan rémesnek, sőt, ahogy elkezdtem a munkát, egyre izgalmasabbnak találtam az ott folyó tevékenységet.
- Közben szükségesnek érezted a szakmai tudás fejlesztését is, hiszen többféle továbbképzésen vettél részt.
Valóban, először egy féléves, majd később egy OKJ-s segéd-levéltárosi tanfolyamot végeztem el sikeresen. Akkorra már tapasztalatokkal rendelkeztem, egy-egy területet kifejezetten jól ismertem, például a megye szövetkezeteinek iratanyagát rendeztem, így hát ebből írtam a szakdolgozatomat. Miközben a távol lévő kollégáimat helyettesítettem, a többi részt is jól megismertem, de a legjobban a nagykőrösi anyagot szeretem. Miután a könyvtáros kolléganő nyugdíjba ment, ezt a feladatot is átvettem.
- Amolyan levéltári mindenes lettél lassacskán.
Mondjuk úgy, hogy sokrétű tevékenységet folytatok, hiszen az ügyfelek és kutatók kiszolgálása is hozzám tartozik, iratkezelés-ellenőrzésekre járok ki önkormányzatokhoz, iskolákhoz, vállalatokhoz, kapcsolatot ápolok a múzeummal, könyvtárral, művelődési központtal. Időnként kiállításokat rendezünk, amit különösen fontosnak tartok, mert ezek alkalmával a lakosság betekintést nyerhet a levéltári munkába, a gazdag állományunk tartalmába.
- Hogy látod a levéltár jövőjét?
Talán a mai gazdasági szorítások kedveznek a fennmaradásunknak. A nemrégiben megválasztott megyei igazgatónk szándékait még nem ismerjük, ezért sok a bizonytalanság. De bízunk benne, hogy megmaradunk. Elmaradásunk nincs, mindig napra készek vagyunk, és kollégáimmal együtt igyekszünk maradéktalanul megfelelni az elvárásoknak. Évtizedek óta sok családfakutató keres fel bennünket, és például az Ádám László iskola megszűnése óta nagyon sokan kérik tőlünk tanulmányi idejük igazolását. De még többet tehetnénk a nagykőrösiekért, ha tudnák, hogy a régi házak tervrajzai nálunk megtalálhatók, nem kell újra terveztetni az épületeket, csak besétálni hozzánk, és kikérni a tervrajzot.
- Vannak-e vágyaid a munkáddal kapcsolatban?
Nagyon szeretném, ha városi levéltárunk lenne, és jó lenne már néhány fiatal kolléga, akiknek átadhatnánk a tapasztalatainkat. Mi gyakorlatilag ketten látjuk el a háromezer-ötszáz folyóméter irat kezelését, tehát a kényszerűség rávisz bennünket, hogy mindenről legyen tudomásunk. (Más levéltárakban 500 folyóméter jut egy főre.) Most is ugyanazokat a feladatokat látjuk el, mint amikor kilencen voltunk, tehát nem könnyű a helyzetünk. De mind a jelenlegi, mind az egykori kollégáim munkája is benne van ebben a most megkapott Levéltárért-díjban, nagyon köszönöm segítőkészségüket, támogatásukat.
- Közismert, hogy nagyon szereted a virágokat. Mondhatjuk talán úgy is, hogy a virágkötészet a hobbid?
Elsősorban a munkám a hobbim. Minden nap örömmel megyek dolgozni. Előre eltervezem, hogy mit fogok csinálni, és tényleg nagyon élvezem a munkát. Amikor egy-egy kiállítást tervezünk, különösen elkap a lelkesedés, és még munkaidő után is szívesen benn maradok, ha szükséges. A virágokat is szeretem persze, el is végeztem egy virágkötő tanfolyamot. A mezei virágokat különösen kedvelem, szívesen barangolok a mezőn, és keresem fel a lelőhelyüket. Szomorúság tölt el viszont amiatt, hogy egyre több virágfajta tűnik el a nagy szárazság következtében.
- Kívánom, hogy még sok örömet találj a munkádban, és valóra váljon az az álmod, hogy a nagykőrösi városi levéltár megbecsült dolgozójaként vonulhass majd egyszer nyugalomba.

Dr. Erdélyi Erzsébet

KÉPGALÉRIÁINK


Teljes képgaléria megtekintése »
készítette
GlobalWeb Design Studio