Virágos térség: Nagykőrös, Kocsér, Nyársapát, törtel, Csemő, Jászkarajenő...
Nagykőrösi riportok
Arany János emlékek Nagykőrösön
Virágos térség

A VIRÁGOS TÉRSÉGÜNKÉRT PROJEKT
KIADVÁNYA INGYENESEN MEGRENDELHETŐ:

E-mail: info@countrytours.hu
Tel.: +36 53 / 350-790

www.countrytours.hu

 

 

Bőr Mihály - fodrászmester

Bőr Mihály - fodrászmester

„Szeretem ezt a várost, az itt élőket"
Beszélgetés Bőr Mihály fodrászmesterrel

Ha azzal a kéréssel lépnék be egyszer a Deák téri fodrászműhelybe, hogy kérek egy foghúzást, vagy csúnyán elvágtam a kezem, össze kellene varrni, biztosan meglepődne még egy olyan sokat tapasztalt fodrászmester is, mint Ön. Pedig egykor a borbélymesterséghez ezek a tevékenységek is hozzátartoztak. A Nagy-Kőrös című hetilap 1878-as egyik hirdetésben például így kapcsolódik össze a fodrászat és a fogászat. Kiss Mihály tudatja: „...itt helyben N. Kőrösön ÁCS JÓZSEF úr házába fodrász és borbély üzletemet áttettem", valamint azt is, hogy „fog és fog-gyökér huzást Dr. Herczl cs. k. udvari fogorvosnál Bécsben két évig tanulmányoztam, melyet a n. é. [nagy érdemű] közönség becses figyelmébe ajánlok." „Legfőbb törekvésem - olvassuk továbbá a hirdetésben -, hogy minden e szakba vágó munka, mely üzletemben előfordul, a t. [tisztelt] közönség teljes megelégedésére szolgáljon."
- Gondolom, ez utóbbi mondat tartalmával Ön is egyetért.
- Teljes egészében, hiszen számomra is öröm, ha a vendégeim elégedetten távoznak az üzletből. Bár nem itt születtem, 46 éve élek ebben a városban, és igazi nagykőrösinek érzem magam. Szeretem ezt a várost, az itt élőket. Sok kedves törzsvendégem van, velük mindenféléről beszélgetünk, nyitott, jóindulatú emberek. De nemcsak a munkám során tapasztalom mindezt, hanem két hobbim: a sport és a kártyázás alkalmaival is. Széles baráti körre is így tettem szert.
- Első generációs fodrászként került a szakmába?
- Igen, a szüleim gazdálkodók voltak Kunhegyesen, ahol születtem. Ők javasolták, hogy válasszam ezt a szakmát. 1960-ban kezdtem, és családi kapcsolataim révén három év múlva ide sodródtam, amit kifejezetten szerencsének tartok. Gyorsan kialakult a vendégköröm. Egy szövetkezetbe, vagy ahogy akkor mondták: fodrász ktsz-be kerültem segédként tapasztalt kollégák közé. Akkoriban még nagy gondot fordítottak a kezdők szakmai fejlesztésére, olyan pesti mesterfodrászokat hívtak meg, mint például Papasz Vaszilisz, Szabó Imre, Kászonyi, Kökény, Papp József. Ők készítettek fel engem is megyei, majd onnan továbbjutva országos versenyekre. 1964-ben megalakult a Dél-Pest Megyei Szolgáltató Ktsz, Ceglédhez csatoltak minket. Vagy kétszázan lehettünk.
- Hol volt az első munkahelye?
- A Ceglédi úton, a mai Ziccer üzlet helyén lévő fodrászműhelyben, majd átkerültem a Postapalota alatti női-férfi fodrászatba.
- Ott már a feleségével, Marikával dolgozott együtt, aki női fodrászként ismert és népszerű a városban. Hogy fért meg két dudás egy csárdában?
- Nagyon jól kiegészítettük egymást, igaz, ott még válaszfal volt közöttünk. 1970-től jelenlegi munkahelyemen, a Deák téren lévő saját üzletemben dolgozom. A feleségem is ide települt át, amióta megszűnt az előző helyen a fodrászat.
- De most már nincs válaszfal a két üzlet között, sőt, szinte több a hölgyvendég a „férfifodrászatban", mint az úr. Nem is olyan régen ez is elképzelhetetlen volt.
- Bizony változik a világ. A frizurák is sokat változtak az elmúlt harminc-negyven év alatt. Az általam kedvelt angol fazont felváltotta a Beatles fiúk gombafej divatja, ezt pedig a Vidal Sasoon követte, a hosszú hajat a rövid, sőt a kopasz szorította ki. Helyesbítek: most mindenféle frizura divatos lehet, a legszélsőségesebb fazonok is. Közben folyamatosan bővült a fodrászeszközök tárháza is. Eleinte sokat kínlódtunk a hosszú hajakkal, mert alig volt jó olló, működő hajszárító az üzletben, egymás kezéből vettük ki a szerszámokat. Samponból, festékből is szűkös volt választék, most inkább a bőség zavarával küzdünk.
- Talán ezért nyitotta meg a műhely szomszédságában a fodrászkellékboltját?
- Ezért is, meg aztán egy ilyen kisvárosban szükség van ilyen profilú üzletre, ne kelljen mindenért Kecskemétre rohanni a fodrászoknak.
- Sok tanuló került ki a kezük alól?
- Nem is tudnám összeszámolni, hogy mennyi. A legnagyobb öröm számunkra az, hogy sok a jó szakember közöttük. Ebben az üzletben is volt tanítványok dolgoznak, nagyon tehetségesen. Ők már egyaránt jól értik a férfi és női frizurakészítést, ezért van az, hogy mindkét nembeliek igénybe veszik a szolgáltatásainkat.
- Mit tart a legnagyobb szakmai sikernek?
- Mindenekelőtt azt, hogy a családomban négyen vagyunk fodrászok: a feleségem, a lányom és a keresztfiunk. Ez is jelzi, hogy sikerült a fiataloknak is átadnunk a szakma szeretetét. Örömmel tölt el, ha egy-egy vendégem számára olyan frizurát találok ki, ami jól áll neki, visszaadja az egyéniségét. És annak is örülök, ha azt látom, hogy a város fejlődik, szépül.
- Nyugdíjasként kevesebbet dolgozik, mint azelőtt?
- Semmivel sem. Szeretem is, bírom is a munkát. Van néhány példaképem, ilyen például az a kollégám, akiről a fodrászújságban azt olvastam, hogy 76 éves munkaviszonya van.
- Így legyen.

Dr. Erdélyi Erzsébet

KÉPGALÉRIÁINK


Teljes képgaléria megtekintése »
készítette
GlobalWeb Design Studio